RSS

Tojáshab

A tojáshab akkor lesz tökéletes, ha FRISS, SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ fehérjéket használunk hozzá és TELJESEN száraz, MAKULÁTLANUL tiszta edényben gyorsan verjük fel géppel. Persze vannak, akik azt mondják, hogy kézzel lesz az igazi, de minden elismerésem azé, aki ugyanolyan kemény habot ver kézzel, mint géppel. Abban a fehérjében, amit habbá szeretnénk verni, nem lehet sárgája, sem héj. Ha ezek valamelyike mégis belekerülne, akkor teljesen tiszta kanállal vegyük ki. Fontos, hogy a kanálnak csak a nyelét fogjuk meg, mert az ujjainkról is mehet bele annyi zsír vagy szennyeződés, amitől nem lesz tökéletesen kemény a hab. Az edényt, amiben a habot készítjük, előre akár hűtőbe is tehetjük, mert a hideg jót tesz a kemény habnak.

Amikor már habszerű állagot érünk el – kifehéredik, és megváltozik az tojásfehérjék állaga, de még nem kemény – akkor kell hozzáadni a cukrot.
1 tojásfehérje + 2 ek cukor – lehet barna vagy fehér is – de  van aki 1 fehérjéhez akár ¼ csésze cukrot tesz, de a 2 ek-nál állítólag nem lehet kevesebb, mert nem emelkedik meg a hab. (Vagy nem marad úgy? Nem emlékszem, melyik.) Mindenki kedve szerint kísérletezhet a 1/4 csésze és a 2 evőkanálnyi mennyiség között, így biztosan megtalálja azt az ízt, amit a körülötte lévők a legoptimálisabbnak találnak. Akkor van kész, ha a habverőt kivéve kialakuló csúcsok mereven és hegyesen állnak felfelé.

Sütemények tetején 160°C-on 30 perc alatt megsül.

Megint ízlés dolga, hogy mivel ízesítjük. Lehet bele tenni 2 evőkanálnyi Limoncellót, Cointreaut, vagy bármilyen számunkra kedves likőrt. Tehetünk bele pl. egy kevés (tényleg max. 2 evőkanálnyi) olvasztott csokoládét is.

Ha nem a habkönnyű hab a cél, hanem szeretnénk egy kis ragacsosságot a közepén, akkor tehetünk bele 1 teáskanálnyi balzsamecetet. Az ízén nem lehet majd észrevenni, de a közepén az állaga más lesz.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

You are commenting using your Twitter account. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

You are commenting using your Facebook account. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

You are commenting using your Google+ account. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
Követés

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

%d blogger ezt szereti: