RSS

Tojáshab

A tojáshab akkor lesz tökéletes, ha FRISS, SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ fehérjéket használunk hozzá és TELJESEN száraz, MAKULÁTLANUL tiszta edényben gyorsan verjük fel géppel. Persze vannak, akik azt mondják, hogy kézzel lesz az igazi, de minden elismerésem azé, aki ugyanolyan kemény habot ver kézzel, mint géppel. Abban a fehérjében, amit habbá szeretnénk verni, nem lehet sárgája, sem héj. Ha ezek valamelyike mégis belekerülne, akkor teljesen tiszta kanállal vegyük ki. Fontos, hogy a kanálnak csak a nyelét fogjuk meg, mert az ujjainkról is mehet bele annyi zsír vagy szennyeződés, amitől nem lesz tökéletesen kemény a hab. Az edényt, amiben a habot készítjük, előre akár hűtőbe is tehetjük, mert a hideg jót tesz a kemény habnak.

Amikor már habszerű állagot érünk el – kifehéredik, és megváltozik az tojásfehérjék állaga, de még nem kemény – akkor kell hozzáadni a cukrot.
1 tojásfehérje + 2 ek cukor – lehet barna vagy fehér is – de  van aki 1 fehérjéhez akár ¼ csésze cukrot tesz, de a 2 ek-nál állítólag nem lehet kevesebb, mert nem emelkedik meg a hab. (Vagy nem marad úgy? Nem emlékszem, melyik.) Mindenki kedve szerint kísérletezhet a 1/4 csésze és a 2 evőkanálnyi mennyiség között, így biztosan megtalálja azt az ízt, amit a körülötte lévők a legoptimálisabbnak találnak. Akkor van kész, ha a habverőt kivéve kialakuló csúcsok mereven és hegyesen állnak felfelé.

Sütemények tetején 160°C-on 30 perc alatt megsül.

Megint ízlés dolga, hogy mivel ízesítjük. Lehet bele tenni 2 evőkanálnyi Limoncellót, Cointreaut, vagy bármilyen számunkra kedves likőrt. Tehetünk bele pl. egy kevés (tényleg max. 2 evőkanálnyi) olvasztott csokoládét is.

Ha nem a habkönnyű hab a cél, hanem szeretnénk egy kis ragacsosságot a közepén, akkor tehetünk bele 1 teáskanálnyi balzsamecetet. Az ízén nem lehet majd észrevenni, de a közepén az állaga más lesz.

 

2 responses to “Tojáshab

  1. Enikő

    augusztus 16, 2014 at 9:32 de.

    Helló! Ha több mint 2 evőkanál cukrot teszünk bele akkor nem keményedik meg. Legalábbis nálam. :)

     
    • Zs.

      augusztus 20, 2014 at 11:51 de.

      Szia Enikő!
      Megvárod, hogy kicsit felhabosodjon, és utána teszed bele a cukrot? Mert akkor működnie kellene.
      Zsuzsa

       

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
Követem

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

%d blogger ezt szereti: